КРИОТЕРАПИЯ – лечение чрез студ

Действието на студа не е еднозначно: понякога изсушава и зачервява, друг път е истински чудотворец – подмладява и разкрасява, а може и да е прекрасно лечебно средство. Днес разполагаме с прецизна медицинска апаратура, която използва полезните свойства на ниските температури за лечение на редица кожни проблеми и козметични дефекти.

Един от най-ефективните методи за лечение не само в медицината, но и в козметологията е криотерапията. Това е безкръвен метод, който замразява локално повърхността на кожата за няколко секунди, без необходимост от анестезия. Чрез тази кратковременна процедура се отстраняват вирусни брадавици, вкл. венерически, фиброми, папиломи, актинични кератоми, себорейни веруки, хемангиоми, пигменти петна и др. Намира приложение и при лечението на хронични екземи, розацея и купероза, себорея, акне, алопеция ареата.

Криотерапията е най-естествения и физиологичен способ за разрушаване на патологични тъкани. Бързото и кратковременно замразяване води до прекратяване на жизнените процеси в клетките и тъканите и отпадане на патологичното огнище. От апарат, наречен криодеструктор, се пуска струя охладен газ /течен азот/, под налягане, дозирано. След процедурата се получава побеляване, леко зачервяване или мехурче, което оздравява за 6-7 дни с минимален или липса на белег. Процедурата е умерено болезнена  и няма странични ефекти.

Течният азот притежава най – универсални свойства за криотерапия, тъй като е с ниска температура /-196 С/, не е токсичен, не е взривоопасен и е химически безопасен. Течният азот съдържа 96% азот и 4% кислород. Замразяващото му действие е способно не само да разруши нежелани образувания по кожата, но и максимално да активизира работата на всички системи в организма, да стимулира процесите, необходими за здрава и красива кожа. В козметологията лечението със студ е особено подходящо при старееща и отпусната кожа, бръчки и целулит. Подобрява кръвообръщението, тонуса и еластичността на кожата, има общо релаксиращо действие върху целия организъм, подобрява метаболизма и укрепва имунните сили.

В кожния кабинет на Медицински център Младост се извършва криотерапия. Процедурите са с продължителност 15-20 мин., индивидуални според типа заболяване или кожен дефект. Отстраняването на по–обширни образувания изисква малко повече време и няколко посещения.

Криотерапията е изключително ефективен, слабо болезнен метод с отлични лечебни и козметични резултати. Бързото възстановяване и липсата на белези след процедурата го правят предпочитан метод за корекция на кожни дефекти и за придобиване на по–млада и сияйна кожа.

 Д-р Снежина  Райнова – специалист  дерматолог

Медицински център Младост Варна,  тел.555 730, 0888 606 144