Програма на ДКЦ Младост Варна за ПРОФИЛАКТИКА ПРИ БОРБАТА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Затлъстяването е хронична болест, причинена от комплексно взаимодействие между генетични, метаболитни и фактори на околната среда /социални, психологични, поведенчески/, водещи до дисбаланс между приема и разхода на енергия. Постигането на целите при борбата със затлъстяването изисква мултидисциплинарен подход с участието на екип от общопрактикуващи лекари, ендокринолози, гастроентеролози, специалисти хранене и диететика, др.

Ние имаме готовност да бъдем партньор на всички специалисти, ангажирани с проблема затлъстяване. Пациентите, започващи лечение с медикаменти, намаляващи теглото, както и тези с вече назначена терапия, могат да получат комплексна грижа и оценка в нашия функционален кабинет. ДКЦ Младост има сключен договор с НЗОК.


КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА?

Физикален преглед

  • Ехографско изследване и еластография на черен дроб и щитовидна жлеза
  • Оценка за наличие на свързани със затлъстяването усложнения: захарен диабет тип 2, артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др.
  • Оценка на кожни белези за инсулинова резистентност
  • Диагностициране на прекарани холицистит и остър панкреатит
  • Измерване на тегло, ръст, изчисление на индекс телесна маса /BMI/, обиколка на талията, артериално налягане

Лабораторни изследвания, имащи отношение към:

  • Ендокринна система
  • Храносмилателна система, черен дроб, панкреас
  • Отделителна система

Препоръчително е ефективността на лечението и показателите от лабораторните и функционалните изследвания да бъдат оценявани на всеки три месеца.

ИЗПОЛЗВАНА АПАРАТУРА

General Electrics Versana Premier  – последно поколение ултразвуков апарат

– Ехография на корем и щитовидна жлеза;

– Еластография на черен дроб, щитовидна жлеза.

Еластографията на черния дроб представлява образно неинвазивно изследване, което се използва за оценка на състоянието на черния дроб. Процедурата оценява дебелината и еластичността на тъканта, като се използват звукови вълни, за да произведат необходимите вибрации.

Тanita DC 360S – специализиран апарат за анализ на телесното тегло

Анализаторите Танита дават подробна информация за здравословното състояние според телесния състав и предлагат възможност за превенция и препоръки при отклонения от нормата.

С апарата се извършва прецизен анализ на телесното тегло, измерва се електрическото съпротивление (биоимпеданс) на различните видове тъкани в тялото, получава се точна информация за тегло; телесен състав; количество в килограми и в % на мастната тъкан /подкожна и висцерална/, телесната вода, мускули, костна маса, индекс на телесната маса (BMI), основна обмяна на веществата /метаболизъм в покой – необходимите за калории за функциониране на организма за 24 часа/ и метаболитна възраст.

За да получите допълнителна информация за екипа, извършващ специализираните изследвания в ДКЦ Младост – Варна и да си запишете час, обадете се на посочения по-долу телефон. Нашите координатори по програмата ще отговорят на всеки възникнал въпрос.

ДКЦ Младост – гр. Варна, бул. „Република“ 15, етаж 3

тел. 0878 630 878