PRP (Platelet-Rich Plasma) терапията представлява новаторски метод в съвременната ортопедия, който използва естествените лечебни способности на тялото за възстановяване на увредени тъкани. Този метод набира все по-голяма популярност сред медицинските специалисти и пациентите заради своите минимални рискове и висока ефективност. Методът няма установени странични ефекти и  е напълно безопасен.

 

Какво е PRP Плазма Терапия?

PRP терапията използва концентрирана форма на плазма, богата на тромбоцити, извлечена от собствената кръв на пациента. Тромбоцитите играят ключова роля в процесите на заздравяване и възстановяване на тъканите. Те съдържат растежни фактори, които стимулират клетъчното делене и регенерацията на увредените тъкани.

 

Процедура

Процедурата започва с вземане на малко количество кръв от пациента (между 15 и 60 ml в зависимост от зоната, която ще се третира и продължителността на лечението). Кръвта се поставя в центрофуга, която отделя тромбоцитите от останалите кръвни компоненти. Получената концентрирана плазма се инжектира директно в увредената област, за да се гарантира прецизност. Когато концентрираните тромбоцити се инжектират обратно в тялото, те започват активно да насърчават растежа на нови клетки.

 

Приложение в Ортопедията

PRP терапията се използва широко в лечението на различни ортопедични проблеми, включително:

  • Артрит, остеоартрит: Облекчаване на болката и подобряване на функцията при остеоартрит.
  • Дегенеративни ставни заболявания – дископатия, гонартроза, коксартроза, засегнати стави, радикулит, ошипяване
  • Мускулни наранявания: Стимулиране на възстановителните процеси след мускулни разкъсвания и навяхвания, спортни травми, наранявания на хрущяли и връзки.
  • Лигаментни наранявания: Лечение на разкъсани или разтегнати лигаменти.
  • Тендинопатии, хронични тендинози: Възпаления на сухожилията като тенис лакът, ахилесова тендинопатия и ротационен маншет.
  • Околоставни заболявания и сухожилно – дегенеративни процеси
  • Следоперативен период: за по-бързо зарастване на шевове, белези

Предимства на PRP Терапията

  • Минимални странични ефекти: Понеже използва собствена кръв на пациента, рискът от алергични реакции и инфекции е минимален.
  • Бързо възстановяване: Пациентите обикновено се връщат към нормалната си активност в рамките на няколко дни.
  • Нехирургично лечение: PRP терапията предлага алтернатива на хирургичните интервенции, като минимизира риска и времето за възстановяване.

 

Ако страдате от ортопедичен проблем и търсите ефективно и безопасно решение, консултирайте се с вашия ортопед за възможностите на PRP терапията.

Процедурите се извършват от д-р Александар Яндрески, лекар-ортопед. За повече информация и записване на преглед, свържете се с нашия медицински център на 052/555751 или посетете платформата Superdoc с опция за запазване на час за медицинска процедура.