Нелекуваният сезонен алергичен ринит води до усложнения

Пролетта е любим сезон за много хора – обновяване на природата, разцъфнали дървета и цветя, пролетно настроение и радост. За хората, страдащи от алергии, този сезон е свързан със здравословни проблеми и снижаване качеството на техния живот.

През последните две десетилетия рязко се увеличи честотата на алергичните заболявания до 30-35 %. От алергичен ринит страда 1/4 от населението на света, а 1/3  до 1/2 от тях боледуват от сезонен алергичен ринит. Заболяването се развива при пациенти с атопия – генетична предиспозиция на организма да реагира с производство на имуноглобулин-Е антитела към безвредни алергени на околната среда – дървесни полени – март, април; тревни – май, юни, юли; житни и плевели – юли, август, септември, октомври.

Симптомите на заболяването се проявяват в периода на цъфтеж и липсват извън него. Изразяват се с многократно „залпово” кихане, сърбеж в носа, очите, мекото небце, водниста или слузеста секреция от носа, запушване на носа, главоболие, понякога субфебрилитет. Не рядко се съпровожда с алергичен конюнктивит.

Сезонният ринит не е животозастрашаващо заболяване, но нарушава комфорта, работоспособността и качеството на живота на болния. Нелекуваният алергичен ринит води до усложнения – засягане на синусите – алергичен синуит; средното ухо – серозен отит с намаление на слуха; хипертрофия на аденоидната вегетация при деца. Алергичното възпаление може да засегне и долните дихателни пътища с развитието на поленова астма.

При наличие на повтаряща се сезонна хрема е наложително да се направи консулт със специалист УНГ болести и алерголог.

Лечението на това заболяване е свързано с избягване контакта с алергени, което е отчасти възможно; специфична имунотерапия; няколко групи лекарства, приложени като монотерапия или комбинирано лечение от различните видове:

* Н1 антихистамини;

* Интраназални кортикостероиди;

* Деконгестанти /алфа-адренергични агонисти/;

* Антихолиненергици за локално приложение;

* Стабилизатори на мастоцита-динатриев кромогликат;

* Левкотриенови антагонисти;

* Имунотерапевтици – моноклонал,в процес на проучване.

 

Д-р Светлана Дюлгерова – Лекар-УНГ

МЦ Младост Варна ООД, тел. 052 555 722